Pokrzywa jest pożywną rośliną popularną w zachodniej medycynie.
Badania sugerują, że właściwości lecznicze pokrzywy mogą pomagać w walce z wieloma dolegliwościami.
Podczas gdy świeża pokrzywa może powodować podrażnienia, gotowana, suszona lub liofilizowana pokrzywa jest ogólnie bezpieczna do spożycia.
Jeśli jesteś ciekawy, spróbuj dodać tę zieloną roślinę do swojej diety już dziś.
Spożywanie
Pokrzywa jest niezwykle łatwa do dodania do codziennej rutyny. Można ją kupić w wielu sklepach ze zdrową żywnością, ale możesz ją również sam wyhodować.
Możesz zdobyć suszone / liofilizowane liście, kapsułki, nalewki i kremy, które zawierają opisy jakie właściwości lecznicze pokrzywy są tam zawarte. Maści pokrzywy są często stosowane w celu złagodzenia objawów choroby zwyrodnieniowej stawów.
Wysuszone liście i kwiaty można przesączyć, aby przygotować pyszną herbatę ziołową, a jej liście, łodygę i korzenie można ugotować i dodać do zup, gulaszu, koktajli mlecznych i wywaru.
Obecnie nie ma zalecanej dawki dla produktów z pokrzywy.
Jeśli kupujesz suplement/produkt z pokrzywą, najlepiej porozmawiaj ze swoim lekarzem przed wypróbowaniem go i postępuj zgodnie z dołączonymi instrukcjami.
Spożywanie suszonej lub gotowanej pokrzywy jest ogólnie bezpieczne. Istnieje niewiele, jeśli w ogóle, skutków ubocznych.
Czy mogą wystąpić skutki uboczne?
Jak we wszystkim należy zachować ostrożność i umiar podczas używania pokrzywy.
Oprócz właściwości leczniczych pokrzywy mają w sobie szereg substancji chemicznych, takich jak:
-Acetylocholina
-Histamina
-Serotonina
-Leukotrieny
-Kwas mrówkowy
Związki te mogą powodować wysypki, guzy, pokrzywkę i swędzenie.
W rzadkich przypadkach ludzie mogą mieć ciężką reakcję alergiczną, która może zagrażać życiu.
Kobiety w ciąży powinny unikać spożywania pokrzywy, ponieważ może to wywołać skurcze macicy, co może zwiększyć ryzyko poronienia.