Współczesne czasy stawiają na zdrowy tryb życia. Jednym z jego stałych elementów jest właściwe odżywianie. Dieta powinna być dopasowana do potrzeb jednostkowych organizmu, zbalansowana i pełna substancji odżywczych, minerałów oraz witamin. Oprócz tradycyjnych dań i posiłków warto uzupełniać ją o produkty o wybitnych właściwościach. Do jednych z ostatnio najpopularniejszych zalicza się sok z kiszonych buraków.
Jakie są jego właściwości? Kiedy i jak go stosować? O tym opowiemy poniżej.
Sok z buraka – idealne rozwiązanie na wiele dolegliwości
Kiszonki są w naszym kraju bardzo popularne od wieków. Niewiele osób jednak do tej pory stosowało i samodzielnie przygotowywało sok z buraka. Ma on olbrzymie właściwości prozdrowotne, a także stanowi bogate źródło bakterii, bardzo przydatnych dla naszego organizmu. Ponadto jest bogaty w witaminy: A, C, E, K i całą grupę witaminy B.
Dzięki takiej mieszance witamin, wzbogaconych o potas, żelazo, magnez, fosfor i wapń, sok z buraków kiszonych wpływa na kondycję wzroku, poprawia pracę układu krwionośnego oraz spowalnia proces starzenia.
Aby jego działanie było w pełni skuteczne, sok z buraka należy pić regularnie – najlepiej codziennie.