Jeśli szukasz pełnowartościowego komponentu paszowego dla bydła, sprawdź koniecznie, czym charakteryzuje się młóto browarniane! Produkt ten, o wysokiej zawartości białka, powstaje w wyniku produkcji piwa pils. Dowiedz się, jakie właściwości ma młóto i dlaczego warto je włączyć do podawania zwierzętom – przeczytaj poniższy artykuł i sięgnij po sprawdzone porady!
Młóto browarniane – co zawiera?
W postaci surowej, komponent ten zawiera dosyć dużo wody: mniej więcej około 75%. Główną zaletą młóta browarnianego jest wymienione na wstępie białko. Jego zawartość wynosi około 28% suchej masy. Strawność białka obecnego w młócie w jelitach jest na wysokim poziomie i wynosi aż 85%. Dodatkowo, bogate jest w aminokwasy oraz mikro i makroelementy. W młócie browarnianym znajdują się również witaminy: A, E, B1, B2, B4 i B5. Ryzyko zarażenia bydła mikotoksynami jest niewielkie – dokładna selekcja ziarna w browarach sprzyja wysokiej jakości młóta browarnianego.
Obniżyć koszty produkcji mleka i mięsa – czy to możliwe?
Poprawa smakowitości paszy sprzyja poborowi większych dawek przez bydło. Sprawia to, że zwierzęta są nie tylko syte, ale i dobrze odżywione i w pełni zaspokajają swoje zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Młóto, które stosowane w środku i na początku laktacji przynosi znaczące korzyści dla hodowców. Wysoka zawartość białka w młócie browarnianym przekłada się lepsze wyniki hodowli – większa produkcja mleka musi też uwzględniać podawanie młóta równocześnie z kiszonką z traw oraz kukurydzy, tak aby wyrównać bilans białkowo-energetyczny. Skarmianie młótem prowadzi też do oszczędnego wyżywienia, bez żadnej szkody dla zwierząt, ale do świeżego młóta trzeba włączyć też kiszonki. Młóto świetnie też ogranicza sortowanie pasz przez zwierzęta, co zdecydowanie wpływa na końcowe efekty hodowli, takie jak produkcja mleka i mięsa.
Gdzie kupować młóto browarniane, jak je magazynować i podawać?
Młóto zdecydowanie obniża koszty wyżywienia stada, ale warto pamiętać o tym, że jego dostępność jest zmienna. Osoba prywatna nie może nabyć młóta bezpośrednio w kompanii piwowarskiej. Mogą to zrobić jedynie firmy, które stanęły do przetargu. Zakup od firm dysponujących młótem jest możliwy tylko podczas trwania procesu produkcyjnego, więc są to miesiące letnie. Świeże młóto zawiera duże ilości wody, dlatego należy skarmiać nim zwierzęta w przeciągu kilku dni – inaczej szybko się zepsuje. Kiszone młóto może stanowić paszę treściwą, nie objętościową. Duża ilość białka powinna też skłonić hodowców do przestrzegania dziennych dawek, ponieważ dla każdej grupy krów jest ona inna. Krowom zasuszonym niekonieczne jest podawanie młóta browarnianego – ich zapotrzebowanie na białko nie jest tak duże, jak w przypadku krów na początku lub w środku laktacji. Cena młóta zależy od tego, czy jest ono mokre, czy suche. Koszt suszenia sprawia, że ostateczna kwota za tonę jest wyższa niż w przypadku młóta świeżego, mokrego, ale równocześnie, suche młóto można dłużej przechowywać.